Interview op MijnHogeland.nl

Wat ontzettend leuk was het, dat ik met een berichtje werd verrast door een oud collega (van meer dan twintig jaar geleden) . Hij “bestierd” naast zijn werk de website mijnhogeland.nl waarop hij een beeld geeft van het leven en de mensen op Het Hogeland in zijn leuke, spontane en ongedwongen wijze.

Meer dan twintig jaar geleden was het dat we elkaar voor het laatst hadden gezien of gesproken, dus erg leuk dat hij via Facebook contact met me zocht. Onze ontmoeting was dan ook niet alleen voor het interview over mij en mijn werk, maar ook een gezellig weerzien en bijkletsen bij een bakje koffie en thee.

Trots ben ik op het prachtige stukje dat hij over mij schreef en de leuke foto’s die hij erbij heeft gezet, overigens ook door hem “geschoten”.

Lees het hele artikel op: https://mijnhogeland.nl/2019/12/08/19578/

Prachtig Bruidspaar

Hoe mooi is het dat ik al wéér een prachtig bruidsportret het mogen tekenen en dat ik daar wederom plaatsingstoestemming voor heb ontvangen van de bruid zelf.

Deze keer is het portret getekend in Kleurpotlood op A3 formaat, Het betrof een cadeau van de familie aan het bruidspaar. Van de Bruid zelf kreeg ik bericht dat zij en haar man erg blij waren met hun portret.

“Sprakeloos” en “Identiek aan een foto, dat is zeer knap” waren kreten die in haar bericht geschreven waren. Zo fijn dat ik mensen met mijn werk zo ontzettend kan verrassen en blij maken, zulk dankbaar werk ook….

Ik heb de opdrachtgevers geadviseerd wat betreft passe-partout en lijst, omdat ze het portret natuurlijk graag helemaal compleet wilden overhandigen. Zij hebben zelf daarvoor zorg gedragen en het portret hangt nu te stralen in de woonkamer van het bruidspaar zodat ze er nog lang van kunnen genieten.

Nieuwe feestverlichting in de straat

De Eemsmondweek 2019 loopt van vrijdag 27 september tot en met zaterdag 5 oktober in Uithuizermeeden, Roodeschool, Oosternieland en Oosteinde. Dat wordt in Uithuizermeeden altijd groots gevierd met tal van activiteiten, versierde tuinen in een thema en niet te vergeten: Straatverlichting.

Niet de normale straatverlichting natuurlijk, maar bijzondere straatverlichting waarmee je de straat of buurt waarin je woont nog eens extra in het zonnetje kunt zetten.

De organisatie van zo’n Eemsmondweek en alle daaraan verbonden activiteiten hebben elke keer weer heel wat voeten in aarde en kosten een hele hoop tijd om alles op rolletjes te laten verlopen. Roodeschool, Oosteinde en Oosternieland doen dit jaar voor het eerst eraan mee. Dat houdt dus in dat in die drie dorpen de straat- en buurtgenoten met elkaar om de tafel gaan zitten en een plan bedenken hoe hun buurt of straat te gaan verlichten op een speciale manier.

Nu is er afgelopen jaar ook al een lichtweek in Roodeschool geweest in verband met de verlenging van het spoor naar de Eemshaven en de verplaatsing van het station en veelal konden verlichtingspalen daarvan weer voor de Eemsmondweek 2019 opnieuw gebruikt worden. Dat lukte helaas niet in het Prinsenhof…. De afgelopen jaar aangeschafte verlichting die de puntgevels van alle huizen in de straat versierde, heeft het allemaal al binnen een jaar begeven helaas. Het bedrijf waar de mega-aankoop was gedaan gaf niet thuis, dus dat was een grote tegenvaller en teleurstelling voor de straatbewoners 🙁

Gelukkig was na een overleg, in onze werkplaats, met de straatbewoners een nieuw plan opgezet en is door Hofdesign een tweetal ontwerpen gemaakt voor te maken lantaarns: één in de vorm van een kroon (passend bij de straatnaam “Prinsenhof”) en één in de vorm van een lantaarn (refererend naar de straatverlichting van vroeger). De twee prototypes hiervan zijn gewalst en in elkaar gelast door Hofdesign, waarna de straatgenoten ze tijdens een vergadering op ware grootte konden bewonderen.

Na algemene goedkeuring is bij de groothandel voldoende metaal ingekocht om de tien kronen en tien lantaarns te kunnen maken. Deze ontwerpen zijn door Hofdesign uitgevoerd in 8 mm. gewalst betonijzer en passend in elkaar gelast. Hofdesign kreeg daarbij gaandeweg hulp van straatgenoot Kor. Toen alle tien kronen en tien lantaarns eenmaal volledig in elkaar gelast waren, werden in de lantaarns nog houten dakdeeltjes geplaatst voor een mooi lichteffect als de stormlantaarns daarin worden gehangen. Daarna zijn de lantaarns in de Hammerite gezet en vervolgens voorzien van Led verlichtingsstrips door straatgenoot Kor.

De kronen zullen schitteren in hun vorm in Led verlichting, en de lantaarns zullen voor sfeervolle verlichting zorgen door de Led-stormlantaarns die erin hangen. Onlangs zijn de palen geplaatst door een groepje enthousiaste straatgenoten, dus dat klusje was snel geklaard. De lantaarns en kronen zijn om en om geplaatst voor een speels effect, de saamhorigheid in de straat is duidelijk erg groot, en we verheugen ons dan ook op een gezellige en sfeervol verlichte Eemsmondweek.

Heeft u binnenkort ook een feestweek en bent u op zoek naar iemand die passende verlichting kan maken? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden, samen met u komen we er vast en zeker uit.

Steampunk Bruidspaar

Wat een ontzettend mooie, maar erg intensieve en tijdrovende opdracht was dit! Iets heel bijzonders ook, want ik was nog niet eerder een Bruidspaar in Steampunk-stijl tegengekomen 🙂 Prachtige kleding droeg dit bruidspaar op hun speciale dag.

Erg leuk dus dat ik de eer had om van dit paar een portret te mogen tekenen op A3 formaat in grafiet. Het werd cadeau gedaan, en ik heb begrepen dat het bruidspaar er eg blij mee was en ik heb plaatsingstoestemming gekregen, dus kan ik jullie laten meedelen in dit prachtig stukje werk.

Omdat de personen in zijn geheel geportretteerd moesten worden, werden de gezichten, en dus ook alle details in hun kleding erg klein. Kleiner dan ik normaal gesproken werk. Ik teken over het algemeen alleen de gezichten, hals en een stukje van de schouderpartij, dus dit was weer een erg mooie uitdaging voor mij. De opdrachtgever zei dat ik hun blikken goed had “weten te vangen” .

Het lijkt me duidelijk dat er ook erg veel tijd in dit portret zat omdat er erg veel details in de kleding zit, zowel in de kleding van de bruidegom, als ook in de jurk van de bruid. Het was dus ook een lastige opdracht omdat ik , perfectionistisch als ik ben, zoveel detail als maar mogelijk was wilde weergeven in het getekende werk.

Ben je door dit portret op een idee gebracht en lijkt het je leuk om een bruidsfoto als getekend portret aan je muur je kunnen hangen in grafiet of kleurpotlood? Neem dan gerust contact met me op voor de mogelijkheden en een prijsopgave.

Bruidsportret in grafiet op A3 formaat.
Hieronder: detailfoto’s van het portret.

Beste Maatjes

Nadat dit portret in Oostenrijk is beland, en enthousiast is ontvangen, heb ik ook hiervoor plaatsingstoestemming ontvangen en mag ik ook dit portret weer delen met belangstellenden.

Zo leuk, dat ik deze opdracht tijdens onze vakantie in Oostenrijk heb gekregen, Dus zelfs dán ben ik nog aan het werk 😉 Deze man is helemaal stapel op zijn lieve hond en poseerde nog even op onze vertrekdag.

Hij wilde graag een blijvende herinnering in de vorm van een getekend portret, na het zien van mijn werk. Erg leuk om zo tijdens je vakantie in contact te komen met één van de vele vriendelijke, gastvrije en gezellige Oostenrijkers en dan gelijk de Duitse taal een beetje oefenen. 😉

Dit portret is getekend op A4 formaat in Grafietpotlood.

Beste maatjes

Ben je na het zien van dit portret op een idee gebracht en wil je ook graag een portret laten tekenen? Neem dan gerust contact met me op voor mogelijkheden en een prijsopgave.

Opdracht in Pastelpotlood

Laatst kreeg ik de vraag een opdracht te tekenen inclusief de achtergrond. Normaal gesproken laat ik de achtergrond juist weg bij het tekenen van opdrachten in Grafiet of kleurpotlood, zodat de nadruk meer op het onderwerp ligt, en het niet wegvalt in de achtergrond.

Nu bleek duidelijk waarom de achtergrond óók getekend moest worden: vanwege de prachtige lucht en het bloemenveld rondom het onderwerp: de hond.

Dit portret heb ik getekend met pastelpotloden, terwijl ik normaal gesproken met grafiet of kleurpotloden werk, omdat ik daar erg scherp en gedetailleerd mee kan werken. Pastelpotlood is echter een héél ander medium: het is poederig, dus erg geschikt voor de subtiele kleurovergangen in bijvoorbeeld de lucht in dit portret.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat pastelpotlood niet echt mijn favoriete materiaal is om mee te werken: juist door de poederigheid, smeert het ook extra, dus is het voorzichtig werken om niet alle kleuren door elkaar te smeren, en ik wil eigenlijk nóg gedetailleerder werken dan ikzelf met pastelpotlood kan. Maar goed, ik heb mezelf hiermee uitgedaagd (het was niet de wens van de klant) en ben weer een hele ervaring, en een prachtig portret rijker!

Nou ja, de klant is natuurlijk een prachtig portret rijker en heeft die cadeau gedaan aan een stel waarvan deze hond hun beste maatje is. Erg mooi om cadeau te krijgen dus, en een levenslange herinnering aan iemand die hun dierbaar is.

Ik was uiteraard zeer tevreden over het eindresultaat en heb begrepen dat het ontvangende stel dat ook was 🙂 Ik heb dan ook plaatsingstoestemming gekregen voor dit prachtige tekenwerk.

Heeft dit portret je nou ook op een idee gebracht? Neem dan gerust contact met mij op voor de mogelijkheden en een prijsopgave.

Ingelijst afgeleverd bij de opdrachtgevers

Vakantie-tijd

Wegens vakantie neem ik tijdelijk even geen nieuw tekenwerk in opdracht aan, en geef ik geen tekenlessen. vanaf half augustus wordt weer info op aanvraag verstrekt, kunnen er weer nieuwe opdrachten worden besproken en worden er weer prijsopgaves gedaan. In september starten de tekenlessen weer voor kinderen 8 – 12 jaar (basis) , 11+ – 16 jaar (Voorgezet onderwijs) en voor volwassenen.

Opgave voor de tekenlessen is het hele jaar door mogelijk. Plaatsing in een groep is mogelijk indien er plek is, anders wordt men op de wachtlijst geplaatst. Meer informatie over de tekenlessen op deze website te vinden.

Wij genieten op het ogenblik van een welverdiende vakantie, en wensen een ieder dan ook een prachtige zomervakantie toe en tot ziens of horens in augustus of september.

i.v.m. vakantie tijdelijk niet/beperkt bereikbaar.

Herinnering aan je huisdier

Het kan hard aankomen als je je huisdier om wat voor reden dan ook moet missen. Hoe fijn is het dan dat je dan van iemand die je na staat een prachtige herinnering aan je huisdier cadeau krijgt. Dit gebeurde ook een mevrouw die een wel een erg fijne band had met haar huisgenootje en die nu moet missen.

Erg mooi en dankbaar dat ik voor die herinnering mocht zorgen. Ik kreeg de opdracht van deze mooie hond een portret te tekenen in grafiet op A3 formaat. Uiteindelijk vindt dit prachtige portret een plekje ergens in Brabant.

Mensen uit heel Nederland (en daarbuiten) weten me inmiddels te vinden voor een Dierbaar portret van een mens of dier vanaf foto in grafiet of kleurpotlood op A4 of A3 formaat getekend. Wil je dat ook graag? neem dan contact met me op voor meer info en een prijsopgave.

A3 formaat in grafiet

Nieuw werk

Het lijkt alsof ik de laatste tijd heb stilgezeten…

Maar niets is minder waar. Ik heb de afgelopen tijd aan verschillende lesgroepen met leerlingen in de leeftijden 8 t/m 65+ lesgegeven, moet daarvoor regelmatig nieuwe lessen voorbereiden, die ik afstem op o.a. niveau en wensen en dat kost nu eenmaal erg veel tijd.

Bovendien heb ik ondertussen al verschillende portretten getekend in zowel grafiet als kleurpotlood in opdracht. Helaas mag ik daarvan niet altijd het werk tonen op mijn website en social media omdat het vaak erg persoonlijke portretten betreft, met enige regelmaat in memoriam portretten.

Ik krijg af en toe de vraag hoe ik te werk ga, hoe lang ik over het tekenwerk doe en waarom ik bij het getoonde tekenwerk niet de originele foto laat zien. De tijd die ik in een portret steek, is enorm afhankelijk van hoe gedetailleerd en scherp de aangeleverde foto is en hoe gedetailleerd ik dus uiteindelijk het portret kan gaan uitwerken. Dat is vooraf erg lastig te zeggen ondanks dat ik al erg veel portretten heb getekend. kort gezegd: des te meer detail, des te natuurgetrouwer het portret, des te meer tijd er mee gemoeid is. De originele foto’s laat ik vaak niet (meer) zien bij het uiteindelijk getekend portret omdat ik me, naar mijn idee, niet hoef te bewijzen. Kijk naar al het tekenwerk dat ik heb gedaan en je ziet wat er allemaal mogelijk is. En ook dat is allemaal weer afhankelijk van de kwaliteit van de aangeleverde foto. Omdat de portretten die ik tot dusver heb getekend erg persoonlijk zijn en ik na plaatsingstoestemming geen namen vermeld is het alleen voor intimi duidelijk of ik de getekende persoon of dier heb kunnen “vangen” in mijn tekenwerk.

Omdat ik ook eens weer wat nieuw, eigen werk wilde maken ben ik begonnen aan een serie “bekende” mensen. Dat doe ik uiteraard tussen de tekenlessen en tekenopdrachten door, dus het zal niet in een razend tempo gebeuren, maar ik hoop daarmee nog meer mensen te kunnen laten zien, wat ik allemaal tekenen kan. Zoals in mijn portfolio te zien is beperk ik me niet alleen tot portretten van mensen en dieren, maar ga een uitdaging als het tekenen van een huis, landschap, bedrijfspand, tattoo-ontwerp of logo-ontwerp ook niet uit de weg.

Ik hoop in elk geval dat de bezoekers en volgers van mijn website en bezoekers van mijn facebookpagina’s en Instagram (@yvonnehofman71) genieten van het werk dat ik maak en hoop nog eens in opdracht mooi tekenwerk voor ze te maken 🙂

De Kleine Beer

Eind vorig jaar een ontzettend leuke opdracht gekregen: Het vervangen van de oude letters van Kinder Dag Centrum “De Kleine Beer” in Groningen.

De oude letters waren kapot, dus de letters moesten vervangen worden voor goede kwaliteit houten letters in de stijl van de letters van Cosis.

Dat was nog geen simpel klusje, de letters heb ik met de hand uitgetekend en op Okoumé getekend, vervolgens met de lintzaagmachine uitgezaagd. De kanten zijn rondgefreesd en daarna gladgeschuurd. De letters zijn ook een stuk groter geworden dan de originele letters zoals op de fotocollage te zien is. De afspraak was om de naam gegrond af te leveren. Begin januari van dit nieuwe jaar was de naam klaar en kon die worden afgeleverd.

De letters zijn gemonteerd op een RVS strip op afstandhouders, zodat ze vrij van de RVS strip staan en zijn zo onzichtbaar gemonteerd. Er zijn zo geen schroefgaten aan de voorkant van de letters, zoals dat bij de oude wel het geval was, en dus minder gevoelig voor rotting door vocht. Ook de stip boven de letter “i” is gemonteerd op een RVS staafje en lijkt zo te zweven. De RVS strip zal tegen de muur waar het geplaatst wordt amper opvallen, de letters des te meer, wat uiteraard de bedoeling is.

De naam zal in kleur geverfd en aan de gevel van het KDC geplaatst worden door de technische dienst van Cosis. Foto’s van het gemonteerde eindresultaat heb ik nog niet ontvangen, volgen later.

Het eindresultaat aan de gevel, mooi in Cosis kleur geschilderd.